Justyna Łukoszek

Justyna Łukoszek ( 12.04.2009)
Choruje na porażenie mózgowe czterokończynowe.

Diagnoza nie padła od razu. Justynka urodziła się w zamartwicy, jej maleńkie serduszko zaczęło bić dopiero po 45 długich i bolesnych minutach.  Ciało dziewczynki było bardzo spięte co powodowało ogromny ból i dyskomfort. Bezradnie płakaliśmy razem z nią, a lekarze nic nie mówili. Dopiero w trzecim z kolei szpitalu padły słowa, które nieodwracalnie zmieniły nasze życie. Słowa te to bolesna diagnoza : Porażenie mózgowe, zwiotczenie czterokończynowe. Wszystkie nasze plany i nadzieje na przyszłość runęły.  Konieczne było nauczyć się żyć na nowo.

Na domiar złego trudna sytuacja przerosła tatę Justynki. Mama musiała być sterem, żeglarzem i okrętem. W opiece dzielnie wspiera ją niezastąpiona babcia.

Justynka do dziś wymaga całodobowej opieki. Jej rozwój jest opóźniony intelektualnie i ruchowo.  Nie potrafi samodzielnie chodzić, siedzieć i mówić. Dodatkowo cierpi na niedosłuch ( w jednym uchu ma implant, a w drugim aparat słuchowy). Mimo, iż choroba zawładnęła całym ciałem Justynki, potrafi ona wyrazić swoje uczucia, pragnienia i niepokoje. Najczęściej wyraża  emocje  za pomocą uśmiechu, a swoje potrzeby wskazuje rączką.

Rehabilitacja odgrywa ogromną role w walce z chorobą. Pomaga zapobiec  bolesnym przykurczom,  usprawnia dziecko, aby uzyskało jak największą niezależność. To jedyna droga po zdrowie.
Justynka rehabilitowana jest od 3 miesiąca życia do nadal. Ćwiczenia stały się stałym i nieodzownym elementem naszego życia.

Mimo trudnej sytuacji i bolesnych doświadczeń staramy cieszyć się sobą nawzajem i czerpać z siebie jak najwięcej miłości.

Cel szczegółowy: Justyna Łukoszek

w tytule wpisując: Justyna Łukoszek