Wiktoria Olszar

Wiktoria Olszar (19.05.2010r)

Podobno jak się wali to wszystko. Diagnoza padła szybko bo w 31 tygodniu życia. Nie takich wieści się spodziewaliśmy i nawet nie przyszło nam do głowy, że najgorsze dopiero przed nami. Nie trzeba było długo czekać, w 32 tygodn ciąży niespodziewanie na świat przychodzi nasza córka Wiktoria. Rozpoczęła się nasza wspólna walka przelana morzem łez.
Los pokrzyżował nam nasze plany, poczuliśmy się oszukani, zagubienie i zrozpaczeni.
Na szczęście miłość trzymała nas w ryzach i każdego dnia dodawała sił. Do dziś nieustannie walczymy o lepszą jakoś życia naszej córki.

2

U Wiktorii zdiagnozowano wadę móżdżku, która polega na hipotrofii i robaku móżdżku. Wada ta powoduje małogłowie, problemy z równowagą i koordynacją ruchową, a także osłabienie wzroku. Dodatkowo nasza córka ma obniżone napięcie w osi ciała, z kolei wzmożone w rączkach i nóżkach. Niestety nie potrafi samodzielnie chodzić i siedzieć.
W brzuszku ma PEG’a dzięki któremu przyjmuję jedzenie, które nie potrafi dojeść buzią.

Lecz to nie koniec tej trudnej historii. Wiktoria mimo iż ma 6 lat jest maleńka jak okruszek. Tak naprawdę nikt jeszcze nie jest nam konkretnie odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje, czego brakuje a może czegoś jest za dużo. Obecnie czekamy na wyniki przeprowadzonych badań. Intelektualnie nasza córka rozwija się wolniej niż jej rówieśnicy, jednak my wiemy, że rozumie znacznie więcej niż potrafi powiedzieć. Na domiar złego Wikusia cierpi na hipoglikemię w związku z czym jej dieta musi być odpowiednio zbilansowana i spożywana.

Ciągle idziemy pod górkę, czy kiedyś będzie lżej? Jakie są rokowania?
Aby poznać odpowiedź na te trudne pytania potrzebny jest czas oraz systematyczna i wielospecjalistyczna rehabilitacja, która jest jedynym złotym środkiem. Ja nie chce wiele, wystarczy mi aby sama siedziała i trzymała główkę – mówi mama. Naszym drugoplanowym marzeniem jest zakup wózka dla naszej księżniczki.

„Tak to praw­da , ile w życiu mu­sisz przejść żeby od­na­leźć szczęście? Tak to prawda, ile łez musisz wy­lać żeby przelać morze? więc pamiętaj zawsze walcz o to co ma jakąś wartość. „

Cel szczegółowy: Wiktoria Olaszar

w tytule wpisując: Wiktoria Olszar