Mikołaj Górski

Mikołaj Górski (10.12.2013)
Cierpi na opóźnienie psychoruchowe i wielkogłowie, zaburzenia mielinizacji.

MikołajMikołaj urodził się o czasie, jako zdrowy chłopak. Tak nam się przynajmniej wydawało. Problemy zaczęły się w 3 miesiącu życia. Jego rozwój był inny, wolniejszy niż u rówieśników. Lekarze kazali czekać, do końca nie wiedzieliśmy na co. Pierwsza diagnoza padła gdy Mikołaj skończył  rok. Był to dla nas wielki szok, czuliśmy i do tej pory czujemy się zagubieni i bezsilni.

Mikołaj choć ma 2 latka, jego rozwój i osiągniecia ruchowe i intelektualne kształtują się na poziomie rocznego dziecka. Dodatkowo ma obniżone napięcie mięśniowe, a główkę znacznie większa niż powinien.
Żaden z lekarzy nie potrafi odpowiedzieć co będzie dalej. Czy mój syn będzie chodził? Czy będzie grał w piłkę i bawił się z innymi dziećmi? Czy będzie mówił i wołał do mnie „mamo”. Czy kiedyś pójdzie do szkoły i założy rodzinę? Aby poznać odpowiedź na te wszystkie pytania potrzebny jest czas i intensywna rehabilitacja, której Mikołaj nie ma, bo nie jesteśmy w stanie jej mu zapewnić. Rehabilitacja odgrywa główna role w walce z chorobą, a ja nie potrafię nic zrobić. Czuję ogromna bezsilność i smutek, że nie umiem dać szansy mojemu dziecku na lepsze życie.  – wspomina mama.

Niestety, rehabilitacja to nie wszystko. Mikołaj wymaga również pionizatora i bucików ortopedycznych, które przyczynia się do jego prawidłowego rozwoju. Pomimo to wierzę, że wszystko się poukłada, a nasza wzajemna miłość pokona każdą przeszkodę.

Cel szczegółowy: Mikołaj Górski

w tytule wpisując: Mikołaj Górski